Volkstuinen zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. En de lucky bezitters van zo’n stukje grond konden het afgelopen coronajaar al helemaal hun (tuin)geluk niet op. Want al wroetend in de aarde en snuivend aan de bloemen en zelfgekweekte groentes bekruipt je als vanzelf dat ontspannen, gelukzalige gevoel. Marieke en Suzanne van Volkstuinverhalen vertellen graag over hun favoriete plek en hoe jij ook een volkstuin kunt scoren.

Agave

De agave is beslist geen veel voorkomende tuinplant, maar je ziet de grote plant inmiddels vaker op beschutte plaatsen in tuinen waar er ruimte voor ze is. De agave soorten met hun stevige blauwe bladen die bezet zijn met flinke stekels komen uit Mexico en ze moeten in ons land beslist in de volle zon staan. In de winter is beschutting nodig. In een kuip of grote pot zijn ze ook een sieraad in de tuin of op je terras.

Hoogte: 1 meter
Wanneer agave zaaien: planten in voorjaar
Bloeitijd: Niet van toepassing
Latijnse naam: Agave
Soort plant: droogteplant
Van de bladeren van sommige soorten agave wordt tequila gemaakt. De stevige bladeren worden ook gebruikt om touw of matten te maken.

De tijd dat de volkstuin vooral een wat oudere doelgroep aantrok is echt voorbij, de tuinen zijn voor alle leeftijden een fijne getaway geworden. Van jonge gezinnen tot stadsmensen die in hun vrije tijd graag de rust en het groen opzoeken. Het is eigenlijk een lust- en toevluchtsoord ineen.